MONROVIA - Zeker driehonderd mensen - en vermoedelijk zelfs al vierhonderd - zijn omgekomen bij gevechten in en rond Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Dat meldde vrijdag minister Peter Coleman van Gezondheid.

Volgens Coleman zijn 150 lichamen gevonden in het district New Kroo Town. Daar wordt de afgelopen dagen hevig gevochten tussen de troepen van president Charles Taylor en de rebellen van de LURD.

Taylor

President Taylor en de LURD-rebellen hebben woensdag in principe ingestemd met een staakt-het-vuren. De opstandelingen trokken zich die middag terug uit de buitenwijken die zij eerder hadden bezet. Daarmee lijkt de weg geëffend voor vredesbesprekingen tussen de regering en de rebellen, die sinds woensdag de hoofdstad Monrovia belegeren.

Chaos

Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) glijdt Liberia langzaam weg in een totale chaos. Duizenden mensen zijn de opvangkampen ontvluchten en trekken de hoofdstad weer in. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn 25.000 mensen een groot sportcomplex binnengevlucht. Daar zijn slechts zestien toiletten. De regering probeert vrijdag voedsel te brengen.