LONDEN - De Britse premier Gordon Brown heeft woensdag een cruciale stemming in het Britse Lagerhuis nipt gewonnen. De parlementariërs gingen akkoord met een voorstel om het maximale voorarrest van terreurverdachten uit te breiden van 28 naar 42 dagen.

Voor het voorstel waren 315 parlementariërs. Tegen stemden er 306, onder wie 37 leden van de Labour-partij van Brown, aldus de BBC.

Voorarrest

In de afgelopen weken hadden onder meer juristen, mensenrechtenorganisaties en een VN-rapporteur zware kritiek geuit op het plan. Zij zien de uitbreiding van het maximale voorarrest als onnodig en als een gevaarlijk precedent.

Als het plan was afgewezen, zou het de druk op Brown om af te treden hebben opgevoerd. De populariteitscijfers van de premier zijn historisch laag en bij gemeenteraadsverkiezingen vorige maand leed Labour een zware nederlaag.

Traditie

Tegenstanders van het plan reageerden na de stemming geschokt. Oud-minister Tony Benn van Labour noemde de uitslag "Bin Laden's grootste overwinning". Volgens de leider van de Liberaal-Democraten Nick Clegg is het "een trieste dag voor de grote traditie van vrijheid die dit land heeft vertegenwoordigd".

De fractievoorzitter van de Labour-partij, Tony Lloyd, zei daarentegen dat de maatregel "heel erg in lijn is met wat het land wil".