DEN HAAG - Als minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hulpgoederen wil vervoeren met het transportvliegtuig C-17, dan zal hij daarvoor moeten betalen.

Dat zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

De minister reageerde daarmee op de vraag van de VVD waarom Koenders niet mee betaalt aan het gezamenlijke NAVO-project waarbij diverse landen in een pool gebruik gaan maken van drie C-17-toestellen, een van de grootste transportvliegtuigen ter wereld.

Regels

Overigens benadrukte de minister ook dat ontwikkelingsgeld volgens de internationale regels niet gebruikt mag worden voor de aanschaf van defensiematerieel.

Van Middelkoop zal deze week in de marge van de ministeriële NAVO-bijeenkomst in Brussel zijn handtekening zetten onder de afspraken tussen de NAVO en de deelnemende landen.

Gebruiksrecht

Nederland koopt de toestellen niet, maar krijgt een gebruiksrecht van 500 vlieguren per jaar voor een eenmalig bedrag van 130 miljoen euro. De exploitatie- en personele kosten bedragen 15 miljoen euro per jaar.

Met de deelname aan het C-17-project kan Nederland het nijpende gebrek aan luchttransport deels verlichten. Het eerste transportvliegtuig is al eind dit jaar beschikbaar en kan worden ingezet voor de missie in Afghanistan.