ALMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Almelo straffen tot twaalf jaar cel geëist tegen de twee hoofdverdachten in de grootschalige mensenhandelzaak 'Sneep'.

De broers Saban en Hasan B. verdienen in de ogen van officier van justitie Inge Schepers de zwaarste straffen, respectievelijk twaalf en zeven jaar.

Het OM vindt dat met name Saban en Hasan zich schuldig hebben gemaakt aan zeer ernstige vergrijpen. Zij zouden jarenlang een netwerk van mensenhandelaren hebben onderhouden, dat tientallen vrouwen dwong onder mensonterende omstandigheden in de prostitutie te werken.

Uitbuiting

Schepers: "Uitbuiting, seksslavernij zo openlijk en zichtbaar, past niet bij een modern land als Nederland."

De verdachten hebben hun slachtoffers volgens de aanklaagster op de Wallen in Amsterdam en in de prostitutiegebieden van Alkmaar, Utrecht en Den Haag te werk gesteld.

Bij dit alles kwam veel geweld kijken en de vrouwen zouden ook buiten hun werk onder extreme omstandigheden hebben moeten leven.

Aangifte

"Uit het onderzoek blijkt dat 78 vrouwen als vermoedelijk slachtoffer kunnen worden bestempeld", concludeert Schepers. Uiteindelijk durfden slechts tien vrouwen aangifte te doen of een belastende verklaring af te leggen.

"De zielloze slachtoffers werkten als mechaniek, dag in dag uit, twaalf uur per dag, ook tijdens hun menstruatie.

Verder werd een aantal van hen bewogen een borstvergroting te laten uitvoeren, om zo een hogere opbrengst te krijgen.

Abortussen

Bijna al die opbrengst werd de vrouwen weer afgenomen", aldus Schepers. "Ook zijn er minimaal vijf abortussen uitgevoerd, zodat vrouwen konden blijven doorwerken."

Justitie beschuldigt de vermeende mensenhandelaren ervan dat ze vanaf oktober 2000 met hun praktijken bezig zijn geweest.

De bende groeide de afgelopen jaren uit tot een groep van ongeveer vijftig personen, onder wie pooiers, bodyguards en andere handlangers.

Mishandeling

De vermoedelijke slachtoffers van wie sommige waren gemerkt met een tatoeage, legden eerst belastende verklaringen af, maar een aantal van hen trok die later weer in. Ze vertelden over mishandelingen met knuppels, verkrachting en het afstaan van duizenden euro's.

Saban deed alle beschuldigingen van de getuigen bij de rechtbank af als onzin. Saban en Hasan hebben allebei de beschuldigingen van dwang en uitbuitingen tegengesproken.

Bewijs

Het OM denkt echter dat er voldoende bewijs is dat het tegendeel duidelijk maakt. Dat wordt met name geput uit verklaringen van de vermeende slachtoffers, afgeluisterde gesprekken en ander verzameld materiaal uit onder meer observaties van de politie.

Donderdag wordt de zaak voortgezet.