UTRECHT - De A2 bij Utrecht krijgt tien rijstroken. Een uitspraak van de Raad van State maakt het de gemeente en Rijkswaterstaat mogelijk de snelweg met vier stroken uit te breiden. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de verbredingsplannen.

Een aantal rijbanen van de A2 gaat door een tunnel. Omwonenden vrezen dat hierdoor de luchtkwaliteit van de omgeving zal verslechteren.

De gemeente en provincie zijn verheugd dat de infrastructuur bij de A2 nu kan worden aangepakt. "Het zal de bereikbaarheid van het gebied zeker vergroten", aldus een woordvoerder van de provincie.

De aanpassing van het verkeersknooppunt is een de grootse infrastructuurprojecten die in Nederland op stapel staan.

Koppeling

EVO, de organisatie voor het goederenvervoer, is ingenomen met het oordeel van de Raad van State en hoopt dat minister Camiel Eurlings (Verkeer) snel een einde maakt aan de wettelijke koppeling van de luchtkwaliteit aan de realisatie van grote bouwprojecten.

Het is EVO al langer een doorn in het oog dat bezwaarschriften van milieugroeperingen en bewoners dit soort projecten belemmeren. "Een vertraging in de aanleg van de verbrede A2 had een nieuwe klap betekend voor de doorstroming van het verkeer bij Utrecht en de bereikbaarheid van de stad Utrecht in het bijzonder."