WOERDEN - Koninklijk Horeca Nederland (KHN) wil dat het rookverbod voor de horeca dadelijk ook geldt voor tenten bij evenementen en festivals. In een brief aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) vraagt de organisatie de passage over feesttenten aan te passen.

Dat heeft KHN woensdag laten weten. In feesttenten mag na 1 juli worden gerookt mits deze aan een kant helemaal open is. Volgens KHN zorgt de minister voor onduidelijkheid.

Feesttenten voldoen doorgaans niet aan de voorwaarde maar mensen zullen dadelijk denken dat ze er wel mogen roken. Volgens KHN is de achterban "woedend en verward" en dreigen acties als de feesttenten uitgezonderd blijven.

Onduidelijk

"Net zoals de ondernemers snap ik niet wat voor belang de minister erbij heeft de regels van het rookbeleid nu weer zo onduidelijk te maken door feesttenten onder een ander regime te laten vallen", zegt directeur Lodewijk van der Grinten van de horecaorganisatie.

"Wat ons betreft: Gelijke monniken gelijke kappen. Als er in de horeca niet gerookt mag worden dan ook niet in tenten met een horecafunctie."

Klink

Een woordvoerster van minister Klink stelt dat voor feesttenten dezelfde regels gelden als voor terrassen. Dit is inmiddels in regels vastgelegd die nu niet meer veranderd kunnen worden.

Voor klachten over verlies van inkomsten door concurrentie van feesttenten is de horeca bij het ministerie van Volksgezondheid niet aan het juiste adres. Dat het rookverbod daarbij van invloed zou zijn, is niet bekend, aldus de woordvoerster.