DEN HAAG - De drie Nederlandse vrouwen die in Turkije worden vastgehouden op verdenking van drugssmokkel, hebben Turkse advocaten gekregen die hun zaak behartigen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

De inzet van een Turkse advocaat is niet verplicht. Het is de eigen keuze van de verdachten. De Turkse politie arresteerde dinsdag vijf Nederlandse vrouwen, afkomstig uit Rotterdam en Terneuzen. Ze zouden betrokken zijn bij de smokkel van 24 kilo heroïne. Behalve de vrouwen, werden ook zes mannen van Turkse komaf aangehouden. Van hen zijn er drie vrijgelaten. De openbare aanklager in Turkije ziet de andere drie als de organisatoren van de smokkel.

De twee vrijgelaten vrouwen zijn, zo vermoedt een ambassademedewerker in Antalya, inmiddels naar Nederland teruggekeerd. De ene vrouw is donderdag gelijk weggegaan nadat ze was vrijgelaten. "Ik heb geen idee waar ze verblijft." Met de andere vrouw had hij nog even contact gehad.

De ambassademedewerker en de honorair-consul begeleiden de drie overgebleven jonge Nederlandse verdachten. Ze zijn bezig een bezoek aan de gevangenis te regelen, maar ze hebben nog geen toestemming van de gevangenisdirectie gekregen. Ambassadepersoneel zal tijdens de rechtszaak in de rechtszaal aanwezigzijn.

Volgens de woordvoerster van Buitenlandse Zaken is het mogelijk dat de vrouwen hun eventuele straf in Nederland mogen uitzitten. Zodra ze door een rechtbank schuldig zijn bevonden, kunnen de vrouwen een beroep doen op een Europees verdrag dat die mogelijkheid biedt.