AMSTERDAM – Trots op Nederland-leider Rita Verdonk is voorstander van een enkel belastingtarief voor iedereen. Dat zegt ze in een interview met NU.nl.

"We moeten toe naar belastingvermindering en een eenvoudiger belastingsysteem. Dan kun je gaan denken aan de vlaktaks", aldus Verdonk.

Momenteel kent het Nederlandse systeem voor inkomstenbelasting vier schijven, waarbij naar mate meer verdiend wordt ook een hoger percentage belasting betaald moet worden.

Bij de vlaktaks, of flattax, betaalt iedereen hetzelfde percentage belastingen.

Inkomensongelijkheid

Het argument dat een dergelijk belastingsysteem voor een grotere inkomensongelijkheid zal zorgen verwerpt de oud-minister van Integratie.

"De een is ondernemender dan de ander en bereid meer risico's te nemen. Ik ken ondernemers die twintig uur per dag werken. Als je acht uur per dag voldoende vindt verdien je natuurlijk ook minder."

"Als ik op de miljonairsbeurs rondloop en al die jachten en dure auto's zie dan denk ik: wat fijn als je dat kan kopen. Ik kan je zeggen, ik kan het niet kopen en ik heb er ook geen last van."

Bezuinigingen

Om een dergelijk belastingsysteem te kunnen financieren wil Rita Verdonk bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en de Antillen. Ook is volgens haar een efficiencyslag te maken binnen de ambtenarij.

De Sociaal Economische Raad (SER) opperde onlangs in het rapport 'Duurzaam globaliseren: een wereld te winnen'ook de vlaktaks als nieuw fiscaal stelsel.

Interview

Lees het gehele interview van NU.nl met Rita Verdonk.