DEN HAAG - Pitbullachtige honden die louter op grond van hun uiterlijk in beslag zijn genomen, gaan zo snel mogelijk terug naar hun eigenaar. Die toezegging deed minister Gerda Verburg (landbouw) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Zij kreeg brede steun voor haar nieuwe aanpak om honden niet langer te beoordelen op hun uiterlijk, maar op agressief gedrag. Nu zitten in totaal 193 pitbullachtigen vast. Aan de hand van de processen verbaal wordt nagegaan waarom ze in beslag zijn genomen.

Als het gaat om dieren die daadwerkelijk gebeten hebben of ander agressief gedrag hebben vertoond, moeten ze aan een gedragstest onderworpen worden. Aan de hand daarvan kan alsnog beslist worden dat de dieren worden gedood.

Bijtincidenten

De toezegging van Verburg werd op de publieke tribune met applaus ontvangen. Pitbullachtige honden werden hard aangepakt, nadat in 1993 in korte tijd drie kinderen waren doodgebeten.

In de loop der jaren is echter gebleken dat het aantal bijtincidenten hierdoor niet afnam. Een commissie van wijzen rapporteerde daarop aan minister Verburg dat uiterlijk geen goede maatstaf is om dieren te beoordelen.

Voorwaarden

Wat Verburg betreft worden met ingang van volgend jaar honden aangepakt die een schofthoogte hebben van minstens 35 centimeter en die "abnormaal agressief gedrag'' vertonen. Deze dieren kunnen in beslag worden genomen, moeten een gedragstest ondergaan en kunnen aan de hand daarvan gedood worden.

De Tweede Kamer plaatste wel vraagtekens bij de term 'abnormaal' agressief gedrag en wees er ook op dat kleine honden behoorlijk agressief kunnen zijn.

Een gedragstest biedt volgens Verburg geen absolute garantie dat het gaat om een niet-agressieve hond. Het betrouwbaarheidspercentage is 85.