DEN HAAG - Om de opmars van Q-koorts te stuiten treft minister van Landbouw Gerda Verburg extra maatregelen. Zo komt er een meldingsplicht voor boeren met besmette stallen. Bezoek aan stallen van besmette bedrijven is voorlopig taboe, aldus de minister dinsdag.

Q-koorts is een griepachtige ziekte, die van dieren op mensen kan worden overgedragen. In ernstige gevallen kunnen mensen longontsteking oplopen.

In het gebied tussen Den Bosch en Nijmegen is het aantal besmettingen met Q-koorts de laatste weken opgelopen tot 113. De extra maatregelen treden donderdag in werking.

RIVM

Volgens het ministerie houdt de ziekte vooral huis bij melkgeiten- en melkschapenhouders. Het ministerie van Volksgezondheid overlegt met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of bij zelfkazende boeren waar Q-koorts heerst, de rauwe melk gepasteuriseerd moet worden.

Consumptie van rauwe producten afkomstig van besmette bedrijven raadt het RIVM af.

Uitrijverbod

Andere maatregelen zijn een uitrijverbod gedurende drie maanden op het uitmesten van de stal en het uitrijden van mest.

Ook bekijkt het ministerie of experimenten mogelijk zijn met een nieuw vaccin bij dieren waarmee al proeven lopen in Denemarken en Frankrijk.

Q-koorts stak vorig jaar voor het eerst in het Brabantse Herpen de kop op. Na die uitbraak zijn eerste maatregelen zoals hygiëneadviezen getroffen.