LONDEN - De fameuze schilder Rembrandt van Rijn zou wel eens een van de eerste slachtoffers van een mislukte oorpiercing geweest kunnen zijn. Tot die conclusie komt een Britse KNO-arts die alle zelfportretten van Rembrandt heeft bestudeerd. Op veel portretten is een vergrote oorlel te zien. Dat meldde vrijdag de Britse omroep BBC.

Al velen hebben zich gebogen over het merkwaardige linkeroor van de schilder. De gepensioneerde KNO-arts Ben Cohen uit Londen gelooft dat de zwelling en de kleine weefselbeschadigingen het gevolg zijn van een poging een gaatje in de lel te maken, door Rembrandt zelf of door anderen. Daarbij is vermoedelijk een infectie ontstaan.

Cohen: "Het portret dat rond 1628 is geschilderd, Rembrandt was toen 22, toont een duidelijke zwelling op de oorlel en enkele beschadigingen. Die zwelling is ook op latere zelfportretten te zien, maar tegen 1642 is het een soort verdikking geworden." Op een schilderij uit 1629 draagt Rembrandt een ring in het oor, net onder de zwelling. Dat zal de zaak volgens Cohen geen goed hebben gedaan.