MILWAUKEE - Medici in de Amerikaanse stad Milwaukee, in Wisconsin, onderzoeken drie mensen die mogelijk het apenpokkenvirus hebben opgelopen door contact met andere mensen. Zij zouden de eerste gevallen van mens-tot-mensbesmetting in de Verenigde Staten zijn.

Twee van de mogelijke besmettingsgevallen zijn verpleegsters uit ziekenhuizen in Milwaukee waar patiënten met apenpokken zijn behandeld. Een van de twee heeft klachten als rillingen, hevige transpiratie en vermoeidheid. Zij werkt in het ziekenhuis waar het eerste erkende geval van de Afrikaanse ziekte in de Verenigde Staten werd verpleegd.

Haar vriend heeft huiduitslag. Beiden zijn volgens dermatoloog John Melski mogelijk besmet met de apenpokken. ,,Het staat nog niet vast dat het apenpokken is, maar we zijn natuurlijk bezorgd'', aldus Melski.

De eerste patiënt in de VS was een dierenhandelaar die zieke prairiehonden had verkocht. Vermoedelijk vormden die dieren de besmettingshaard. Inmiddels worden in het land 63 mensen op de ziekte onderzocht in de staten Wisconsin, Indiana, Illinois en New Jersey. Negen besmettingen met apenpokken zijn na laboratoriumonderzoeken bevestigd. Tot nu toe kwam de ziekte alleen voor in Centraal- en West-Afrika.