AMSTERDAM - Marcel Lüske, zoon van de in 2003 vermoorde vastgoedhandelaar Bertus Lüske, is volgens justitie voor circa 1,5 miljoen euro afgeperst. Lüske is zelf ook actief in de vastgoedhandel.

Zijn afpersers zouden hebben gedreigd niet alleen Marcel Lüske zelf maar ook zijn moeder en zijn zus "op te ruimen".

Een 44-jarige man en een 50-jarige vrouw worden verdacht van de afpersing, die zich tussen juni 2006 en eind maart van dit jaar zou hebben voorgedaan. De twee verdachten, A.M. en en M.K., staan op 19 juni pro forma voor de rechtbank in Amsterdam.

Doodgeschoten

Bertus Lüske werd in augustus 2003 van dichtbij doodgeschoten met een automatisch wapen, voor restaurant Frankendael aan de Middenweg in Amsterdam-Oost. De moord bleef tot dusver onopgelost. Volgens de vermeende afpersers van zoon Marcel was vader Bertus kort voor zijn dood geld schuldig aan een misdaadbende.

Endstra

Die bewering is in lijn met verklaringen van de in 2004 geliquideerde vastgoedbaas Willem Endstra. Die liet voor zijn dood aan de Amsterdamse recherche weten dat Lüske volgens topcrimineel Willem Holleeder was vermoord omdat hij een schuld van 375.000 gulden niet had betaald.

Bemiddelaars

De twee verdachten hebben zich volgens het OM opgeworpen als bemiddelaars. Zij beweerden dat "een Turk" Marcel Lüske en zijn familie aansprakelijk hield voor schulden en dat deze man niets meer te verliezen had. Er zouden drie moordenaars zijn ingehuurd om Lüske en zijn familieleden te liquideren. Het OM beschuldigt de twee verdachten ook van witwaspraktijken, wapenbezit en heling.

Kraakbeweging

Lüske werd vooral bekend vanwege zijn felle aanvaringen met de Amsterdamse kraakbeweging. Zo kreeg hij in 2002 een fikse boete nadat hij een knokploeg had afgestuurd op krakers die een van zijn panden bezet hielden.

XTC

Volgens nooit bevestigde recherche-informatie zou hij in de jaren negentig van de vorige eeuw bovendien als witwasser betrokken zijn geweest bij de XTC-handel.