DEN HAAG - De Afghaanse president Hamid Karzai heeft dinsdagochtend in de Eerste Kamer zijn dank uitgesproken voor de steun die Nederland geeft aan zijn land.

Zijn toehoorders waren leden van de Eerste en Tweede Kamer die zich bezighouden met Afghanistan en de militaire missie in Uruzgan.

Karzai zei dat zijn land een heel oud land is, maar pas aan het begin staat van de lange weg om de bevolking de rechten en waarden van de democratie bij te brengen. Pas drie jaar geleden is er een stelsel van representatie van het volk ingesteld.

De Afghaanse president benadrukte dat vooral de vrouwen daar boven verwachting voor zijn gekozen. Het streven was 25 procent maar de kiezers zorgden ervoor dat 27 procent van het parlement vrouw is.

Militairen

Karzai toonde zich onder de indruk van het werk van de Nederlandse militairen in Uruzgan. Vooral de lokale verkiezingen afgelopen weekeinde in Chora, volgens hem een van de moeilijkste districten, noemde hij een opmerkelijke prestatie.

Zonder concrete hulp van de Nederlanders konden die verkiezingen nooit worden georganiseerd en veilig en eerlijk verlopen, denkt Karzai.

Meisjes

Verder haalde hij aan dat nog maar zes jaar geleden, onder het bewind van de Taliban, meisjes niet naar school mochten. Nu volgen 6 miljoen kinderen onderwijs, onder wie 40 procent meisjes.

In 2000 had 9 procent van de bevolking toegang tot zorg en nu is dat 85 procent. Vooral de zorg voor moeder en kind is sterk in ontwikkeling, wat onder de Taliban vrijwel ontbrak.

Ondernemers

"En wie had vijf jaar geleden kunnen bedenken dat Afghaanse ondernemers naar Nederland zouden gaan om zaken te doen? Ik niet." Hij is blij met de banden tussen Nederland en Afghanistan.

Ongeveer zeventig ondernemers reizen met hem mee. Karzai verwacht dat Afghanistan over vijftien tot twintig jaar zich zelf kan bedruipen, zijn eigen geld kan verdienen en een ontwikkeld land is.

Koningin

Karzai vertrok daarna naar Paleis Huis ten Bosch waar hij door de koningin is uitgenodigd voor een lunch. Later dinsdag geeft hij een lezing aan de Universiteit van Leiden.

's Avonds sluit hij zijn werkbezoek af en vertrekt hij naar Parijs waar donderdag een donorconferentie over Afghanistan plaatsheeft.