RIJSWIJK - Tientallen Oranjefans zijn maandag gedupeerd doordat kaarten voor de wedstrijd tegen Italië niet werden geleverd. Anderen kregen op het laatste moment andere kaartjes dan beloofd of toegangsbewijzen voor een latere wedstrijd van het Nederlands elftal.

Dat blijkt uit een kleine rondgang langs enkele ticketbureaus. Zo heeft het bedrijf Prestigious Events een Britse advocaat ingehuurd om een claim in te dienen bij een kaartenleverancier in Engeland.

De kaarten kwamen uiteindelijk niet, maar Philip Horn van het bureau wist op het laatste moment nog zo'n honderd andere kaarten op de kop te tikken. "Dat kost me enkele tonnen," aldus de gedupeerde zakenman. Twaalf van zijn klanten werden tevreden gesteld met een plaatsbewijs voor de wedstrijd tegen Frankrijk vrijdag.

Schakel

De negentig klanten van Ticket Events troffen het veel slechter. Hun kaarten kwamen ook niet maar er was ook geen alternatief. Ticket Events blijkt de laatste schakel van een lange kaartenketting. Valk Tours, onderdeel van het Van der Valk-concern, zou bij elkaar 140 tickets aan het bureau en een andere ticketdoorverkoper leveren.

Valk Tours kreeg op zijn beurt echter zijn kaarten niet geleverd door Flogs in Amsterdam. Maar ook dit bedrijf blijkt slechts een schakel. Directeur Toon Timmermans: "Wij zouden de kaarten krijgen van een bedrijf in Frankrijk en dat heeft niet geleverd."

Kettingreactie

Achter het Franse bedrijf zitten volgens hem nog enkele schijven waarna uiteindelijk de Italiaanse voetbalbond in beeld komt die de gewilde kaarten niet leverde en zo de kettingreactie in gang zette.

Volgens Timmermans is de kaartenellende vooral te wijten aan de manier waarop de Europese voetbalbond UEFA de kaarten toewijst. Er komen veel te weinig plaatsbewijzen terecht bij de nationale bonden zodat tickets via allerhande omwegen al dan niet bij supporters terechtkomen.

Volgens de KNVB, die voorafgaand aan het toernooi waarschuwde voor zwarte kaartenhandel, zijn er voor de duels van Oranje altijd te weinig kaarten. Ook al zou de bond alle kaarten van een stadion met 100.000 plaatsen kunnen verdelen.