AMSTERDAM - De twee medewerkers van het Albert Heijn-filiaal in de 1e van Swindenstraat in Amsterdam die vorig jaar met geweld een winkeldief overmeesterden, hebben hun actie donderdag herhaald. De twee grepen opnieuw een winkeldief en droegen de man over aan de politie. De dief bleek letsel te hebben opgelopen en deed daarvan aangifte. De politie arresteerde de AH-ers donderdagavond.

De politie houdt de AH-medewerkers vast op verdenking van openlijke geweldpleging en zware mishandeling, aldus een woordvoerder van de politie. Ook de winkeldief zit nog vast.

De dief wilde er vandoor gaan met een blikje bier. De twee AH-medewerkers hadden hem in de smiezen en gingen hem achterna. Buiten overmeesterden ze de dief. Daarbij ontstond een vechtpartij. De dief kon kort daarna worden overgedragen aan de toegesnelde politie.

Duidelijk zichtbaar

Op het politiebureau bleek dat de dief, ook voor de agenten duidelijk zichtbaar, letsel had opgelopen bij de schermutseling. Over de aard van de verwondingen wilde de politiewoordvoerder donderdagavond verder geen mededelingen doen.

De dief deed aangifte en de politie ging terug naar het Albert Heijn-filiaal. Na sluitingstijd werd een van de AH-ers aangehouden, de ander meldde zich later op het politiebureau.

Verantwoorden voor politierechter

In de zomer van vorig jaar gingen dezelfde twee medewerkers van de supermarkt een man achterna die een greep in de kassa had gedaan. In het nabij gelegen Oosterpark wisten ze hem te overmeesteren. Ook toen ging dat niet zonder slag of stoot, waarvoor de twee zich later moesten verantwoorden voor de politierechter.

Een van hen kreeg een boete van 600 euro, waarvan 300 voorwaardelijk; de tweede werd vrijgesproken. Prins Bernhard nam overigens de boete voor zijn rekening. Hij was er verbolgen over dat mensen die durven op te treden tegen criminelen, worden gestraft.