DEN HAAG - Provincies krijgen de wachtlijsten in de jeugdzorg niet weggewerkt. Ruim 3300 jongeren wachten momenteel al langer dan negen weken op jeugdhulp. Een jaar geleden waren dat er nog 2155.

Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van de provincies en de stadsregio's Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden.

Deze zijn in handen van het Nederlands Dagblad, die er dinsdag over bericht. Friesland heeft nog geen wachtlijstcijfers gepubliceerd.

Rouvoet

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin stelde halverwege vorig jaar veertig miljoen euro extra beschikbaar om de wachtlijsten weg te werken. In januari deed hij daar nog eens dertig miljoen bovenop.

Meer geld

Volgens de provincies, die als eerste verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, moet daar nog veel meer geld bij. Rouvoet wil daar niet aan. Hij pleit eerst voor meer efficiëntie in de professionele jeugdhulp.

Het huidige kabinet heeft als doel dat er voor 2011 geen wachtlijsten meer bestaan in de jeugdzorg.

Effect

In 2006 trok voormalig CDA-staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid ook al 100 miljoen euro extra uit om de oplopende wachtlijsten in de jeugdzorg de kop in te drukken. Dit had een tijdelijk effect. Kort daarop waren de wachtlijsten vrijwel weggewerkt.

De commissie-d'Hondt, die vorige week een rapport uitbracht, pleit ervoor dat de jeugdzorg meer taken overlaat aan gemeenten. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het daarmee eens.

Pijnpunten

De Tweede Kamer praat dinsdag met het Interprovinciaal Overleg IPO over de pijnpunten in de jeugdzorg.