AMSTERDAM - Nederland - Italië is maandagavond geëindigd in 3-0, door doelpunten van Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Van Bronckhorst. De wereldkampioen kwam er in Bern niet aan te pas.

In de beginfase namen de Italianen voorzichtig het initiatief, zonder gevaarlijk te worden. Na een kwartier werd Nederland sterker en was Van Nistelrooij erg dichtbij een doelpunt.

De spits van Real Madrid werd aangespeeld door Dirk Kuijt, passeerde keeper Gianluigi Buffon maar raakte uit balans en kon de bal daarom niet op doel schieten.

Even daarvoor had Luca Toni namens Italië voor het eerst iets laten zien. Zijn kopbal ging ver naast terwijl aanvalspartner Antonio Di Natale helemaal vrij stond. Halverwege de eerste helft nam Van der Vaart een vrije trap. Wesley Sneijder schoot in nadat de bal was afgeketst en Van Nistelrooij mikte raak: 1-0.

Van Bronckhorst

In de 31ste minuut werd het nog mooier voor Oranje. Giovanni van Bronckhorst stoomde op, nadat hij de bal van zijn eigen doellijn had gehaald, en gaf een diepe voorzet op Dirk Kuijt. De Liverpool-aanvaller kopte de bal voor het doel, waar Sneijder wel raad wist met het buitenkansje: 2-0.

Van Nistelrooij had er zelfs een derde bij kunnen prikken voor de rust, maar hij faalde vlak voor de thee oog in oog met Buffon.

De wereldkampioen begon getergd aan de tweede helft. Na 54 minuten bracht trainer Roberto Donadoni Fabio Grosso in het veld voor Marco Materazzi. Opvallend genoeg lieten de Italianen na het wisselen van de mannetjesputter direct hun tanden zien. De wedstrijd werd grimmiger, de duels feller en Nederland moest knokken om de voorsprong te behouden.

Na 63 minuten kwam Alessandro Del Piero binnen de lijnen. Waar de fans verwachtten dat Donadoni een extra aanvaller zou brengen, verving de ervaren aanvaller van Juventus frontman Di Natale. Del Piero mocht twee minuten later voor het eerst aanleggen, maar kon met zijn schot Van der Sar niet verontrusten.

Van Persie

Twintig minuten voor tijd konden de Oranje-fans voor de derde keer juichen. Van Nistelrooij verliet onder groot applaus het veld en werd vervangen door Robin van Persie. De Italiaanse coach koos een kwartier voor tijd voor een meer aanvallende speelwijze, met Antonio Cassano voor Mauro Camoranesi. Koud in het veld zag hij Toni alleen voor Van der Sar een levensgrote kans missen.

Het bleef spannend in het strafschopgebied, want een minuut later stopte de scheidende Oranje-doelman een inzet van Grosso. Andrea Pirlo probeerde het daarna via een vrije trap, maar ook hier had Van der Sar een passend antwoord op. In de tegenaanval besliste Van Bronckhorst Oranjes eerste wedstrijd op het EK.

Leeg

Kuijt stuitte nog op de keeper, zijn voorzet in de rebound werd ingekopt door de Feyenoord-aanvoerder, die hiermee nog nadrukkelijker zijn stempel op de wedstrijd drukte: 3-0. Aangever Kuijt, leeg gespeeld, werd direct naar de kant gehaald ten faveure van Ibrahim Afellay, die een minuut na zijn entree bovenop de lat schoot.

Het gedesillusioneerde Italië kon hierna geen vuist meer maken. Onder een luid 'Kampioenen! Kampioenen!' vanaf de tribunes speelden de mannen van Marco van Basten het duel met opgeheven hoofd uit. De Fransen kunnen hun borst nat maken.

ZIE OOK:

Sneijder juicht niet te vroeg
Van Nistelrooij: Genot in zo’n ploeg te spelen
Sneijder man van de wedstrijd
Van Basten: droomwedstrijd
Donadoni: Accepteren en vooruit denken

De NU.nl EK-special