LOS ANGELES - De Amerikaanse acteur Gregory Peck is op -jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles overleden. Tot zijn bekendste films behoorden Guns Of Navarone (1961), Moby Dick (1956) en Cape Fear (1962 en remake 1991). Voor zijn acteerprestatie in To Kill A Mockingbird won hij in 1962 een Oscar.

Peck is rustig ingeslapen met zijn vrouw Véronique Passani aan zijn zijde, verklaarde Pecks woordvoerder donderdagavond. Hollywood-ster Peck gold als een van de populairste acteurs in de Amerikaanse filmgeschiedenis. Hij was in veel rolprenten de verpersoonlijking van de eerlijke gentleman. Behalve een Oscar won hij in zijn carrière, die ruim veertig jaar en zestig films omvatte, meerdere Golden Globes. Het Festival van Cannes eerde hem in 2000 voor zijn levenswerk.

Grootste held van witte doek

Onlangs riep het Amerikaanse Film Instituut (AFI) het personage van de advocaat Atticus Finch, de rol van Peck in To Kill A Mockingbird, uit tot de grootste held van het witte doek aller tijden. Aan de stemming deden professionals uit de filmindustrie mee, zoals acteurs, regisseurs en recensenten.

Peck werd op 5 april 1916 in La Jolla bij San Diego (Californië) geboren als zoon van een drogist van Ierse komaf. Hij studeerde medicijnen aan de universiteit van Berkeley. Na een ontmoeting met de beroemde producent David O'Selznick lag voor hem de weg naar Hollywood open.

Romantisch avontuur

Hij speelde zijn eerste filmrol als Vladimir in het door Jacques Tourneur geregisseerde Days Of Glory uit 1944. Een jaar later was hij opnieuw uiterst succesvol als John Ballantine in Alfred Hitchcock's Spellbound. In Roman Holiday (1953) beleefde hij als verslaggever een romantisch avontuur in Rome met de jonge prinses Audrey Hepburn.

Peck speelde praktisch met alle grote Hollywood-sterren van zijn tijd, zoals Ava Gardner, Robert Mitchum, David Niven, Anthony Quinn, James Stewart en Sophia Loren. Zijn laatste optreden was als Father Mapple in de tv-remake van Moby Dick uit 1998. Terugblikkend op zijn carrière en leven vertelde Peck in een documentaire dat hij over slechts een ding spijt had. Hij betreurde het dat hij niet de rol had mogen spelen die Gary Cooper vertolkte in de western High Noon (1952) van Fred Zinneman.