DEN HAAG - Het systeem van orgaandonatie blijft mogelijk ongemoeid. Het kabinet buigt zich vrijdag over dit gevoelige onderwerp. In een brief van minister Ab Klink (Volksgezondheid) die maandag uitlekte in RTL Nieuws, wordt gesproken van een systeemwijziging.

In feite gaat het om wijzigingen binnen het bestaande systeem van donorregistratie, bevestigden ingewijden in Den Haag.

Mensen die na hun dood organen willen afstaan, zouden dat net als nu ook in de toekomst zelf expliciet moeten aangeven. De meest betrokken ministers bespreken de kwestie al dinsdag, aldus de bronnen.

Nederland kampt al lang met een groot tekort aan orgaandonoren.

Alternatief

Een alternatief van het zogenoemde Actieve Donor Registratiesysteem (ADR), waarbij iedereen die geen bezwaar maakt automatisch donor is, wijst Klink in de brief af. Principiële bezwaren spelen een rol.

Daarnaast is het onzeker of onder dit ADR meer donoren kunnen komen dan onder het huidige systeem.

Keuzemogelijkheid

Er komt wel een vijfde keuzemogelijkheid voor orgaandonatie: 'ja, mits'. Mensen kunnen aangeven dat ze toestemming geven voor donatie mits nabestaanden instemmen. Wie niets invult laat de keuze aan nabestaanden.

Voorlichting

Klink houdt het verder bij intensievere voorlichting om donoren te trekken en verspreiding van donorformulieren aan alle Nederlanders van 18 jaar en ouder en nieuwe ingezetenen. Deze aanschrijving zou jaarlijks moeten worden herhaald.