NEW YORK - De mondiale inspanningen van de afgelopen tien jaar in de strijd tegen de ziekte aids beginnen hun vruchten af te werpen.

Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat VN-chef Ban Ki-moon dinsdag tijdens een tweedaagse aidsconferentie in New York zal presenteren.

Afnames

In het rapport staat dat zowel het aantal sterfgevallen door aids als het aantal nieuwe besmettingen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, afneemt.

Toch waarschuwt de volkerenorganisatie niet te verslappen in de strijd tegen de besmettelijke ziekte die het afweersysteem verzwakt.

"Elke dag worden rond de 7000 mensen met hiv geïnfecteerd omdat ze geen toegang hebben tot betrouwbare middelen tegen besmetting hebben", aldus Peter Piot, voorzitter van VN-organisatie Unaids die de conferentie organiseert. Volgens de VN is daarom meer aandacht voor preventie belangrijk.

Geld

In het rapport staat ook dat de VN-millenniumdoelstelling, om in 2010 iedere patiënt te behandelen, niet zal worden gehaald als er niet snel meer geld komt voor aidsbestrijding.

In 2007 was het budget 10 miljard dollar (6,3 miljard euro), maar vorig jaar was het aantal nieuwe infecties 2,5 keer zo groot als het aantal mensen dat aidsremmers kreeg.

Besmettingen

In 2007 werden 2,5 miljoen mensen besmet met hiv en in totaal zijn er op dit moment naar schatting ruim 33 miljoen hiv-patiënten.

Vooral in zwart Afrika slaat de epidemie hard toe. Vorig jaar overleden 2,1 miljoen mensen aan de gevolgen van aids. In 2001 waren dat er nog 3,9 miljoen. Sinds de ziekte in de jaren tachtig van de vorige eeuw in volle omvang uitbrak, waren er meer dan 25 miljoen sterfgevallen.