JOHANNESBURG - Afrikaanse landen putten hun voorraad natuurlijke grondstoffen snel uit. De biologische voorraadschuur raakt op het continent zo snel leeg dat men op de bodem afstevent, waarschuwde het Wereld Natuur Fonds (WWF) maandag in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.

Het WWF rekende per land uit wat de ecologische voetstap (een maatstaf van het gebruik per inwoner) is. Egypte, Libië en Algerije bleken de lijst aan te voeren.

Negen andere landen (Marokko, Tunesië, Ethiopië, Kenia, Uganda, Senegal, Nigeria, Zuid-Afrika en Zimbabwe) verbruiken ook meer dan zij hebben.

Totale voetafdruk

De totale voetafdruk van het continent is 1,1 hectare per persoon, minder dan in totaal beschikbaar is (1,3 hectare). Toch gaat het snel genoeg om de rem erop te moeten zetten, aldus het WWF.

Het verbruik van de Afrikanen is lager dan het gemiddelde verbruik van de hele wereld (2,2 hectare). Voor iedereen is echter slechts 1,8 hectare beschikbaar, waardoor de grondstoffen snel opraken en er in 2050 twee planeten nodig zouden zijn om in alle behoeften te kunnen voorzien.