DEN HAAG - Het verbod op pitbulls vervalt nog dit jaar. De honden konden tot nu toe in beslag worden genomen louter vanwege hun uiterlijk, maar voortaan worden alleen nog pitbullachtige honden opgepakt wegens agressief gedrag.

Dat heeft minister Gerda Verburg (Landbouw) maandag bekendgemaakt. Ze kondigde aan dat er nieuwe regels komen voor agressieve dieren.

De huidige Regeling Agressieve Dieren (RAD) dateert van 1993 en werd van kracht nadat drie kinderen door pitbulls waren doodgebeten.

Commissie

Een commissie van wijzen bekeek de effecten van deze regeling en concludeerde dat sinds de invoering het aantal bijtincidenten niet verminderde.

De deskundigen stellen wel dat pitbulls vaker dan andere honden betrokken zijn bij dit soort incidenten. Maar omdat het maar om een klein deel van alle pitbulls gaat, rechtvaardigt dat volgens hen niet het doden van deze honden.

Nieuwe regels

Volgens de oude regels is het verboden pitbullachtige honden te houden en ermee te fokken; ze konden in beslag worden genomen en gedood. In de nieuwe regels zijn niet langer uiterlijk en ras van belang, maar geeft agressief gedrag de doorslag.

Elke agressieve hond met een schofthoogte vanaf 35 centimeter moet een gedragstest ondergaan bij een expert. Blijkt hieruit dat de aard van het dier abnormaal agressief is, dan kan het alsnog worden afgemaakt.

Hiervoor moet wel een nieuwe test worden ontwikkeld, want de bestaande testmethoden kunnen agressie bij honden nog niet goed voorspellen.

Dossiers

Justitie bekijkt de dossiers van de pitbulls die de afgelopen jaren in beslag zijn genomen. Als ze alleen op basis van uiterlijke kenmerken zijn opgepakt, gaan de honden terug naar de rechtmatige eigenaar.

Dat kan enige maanden duren, want de dossiers worden zorgvuldig bestudeerd, aldus de minister. Alleen pitbullachtigen die vastzitten na een incident en abnormaal agressief blijken, kunnen alsnog worden afgemaakt.

Dierenbescherming

Verburg komt met de afschaffing van de RAD onder meer tegemoet aan de wensen van de Tweede Kamer die hier dinsdag over debatteert. De Dierenbescherming is heel tevreden over de koers van de bewindsvrouw. "Dit is precies wat we al vijftien jaar roepen. Je moet een hond beoordelen op zijn gedrag en niet op z'n uiterlijk."