HOOGEVEEN - Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen heeft donderdag een krediet gekregen van de bank. Daardoor kan het onder meer de salarissen van het personeel tot en met augustus betalen. De bank heeft het krediet verleend op basis van een voorlopig herstelplan. Het ziekenhuis moet dit jaar en in 2004 een tekort van 3,2 miljoen euro hebben weggewerkt.

Directeur G. Aukema, die binnen een maand twee keer naar de bank stapte, denkt te kunnen bezuinigen door onder meer 45 arbeidsplaatsen te schrappen. Ook mikt de directeur op een omzetgroei van 2,5 procent. Bij het Drentse streekziekenhuis werken in totaal bijna negenhonderd mensen.

Vakbondsman J. Vos (AbvaKabo) zegt de toekomst van het ziekenhuis somber in te zien. "Voor een korte tijd is Bethesda weer gered. We hebben zeer onze twijfels bij het herstelplan. In elk geval mogen er, wat de bond betreft, geen gedwongen ontslagen vallen." Volgens Aukema moeten zowel in de zorg als de ondersteunende diensten banen worden geschrapt.

Net als Vos is de gemeente bezorgd over de toekomst van het ziekenhuis. "Het liefst vandaag nog moet er een gesprek plaatsvinden tussen de directie van het ziekenhuis en de wethouder. We willen weten hoe de vork in de steel zit en wat de gemeente kan betekenen. De gemeente heeft officieel geen bemoeienis met het ziekenhuis, maar het maatschappelijk belang is groot", aldus een woordvoerder.

Een aantal andere ziekenhuizen in het noorden van Nederland verkeert eveneens in financiële problemen. Zo moet het Martiniziekenhuis in Groningen 2,3 miljoen euro bezuinigen. Het heeft daarom een vacaturestop afgekondigd. Ook Delfzicht in Delfzijl en het Sint Lucas in Winschoten hebben financiële problemen.