DEN HAAG - De Afghaanse president Hamid Karzai is maandag in Nederland aangekomen voor een tweedaags werkbezoek. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heette de president welkom op Rotterdam Airport.

Leden van de Koninklijke Marechaussee vormden een erehaag langs de rode loper.

Karzai zal op het Catshuis in Den Haag overleg voeren met premier Jan Peter Balkenende en de bij Afghanistan betrokken ministers Verhagen, Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Inzet

Vlak voor de vertraagde aankomst van de Afghaanse leider, prees Verhagen hem voor zijn inzet en loodzware taak om onder moeilijke omstandigheden te werken aan de wederopbouw, na dertig jaar verdriet en verwoestingen.

"Er is al veel bereikt, maar er is nog meer nodig", zei de minister. Het kabinet zal met Karzai vooral spreken over verbetering van de veiligheid en de economische ontwikkeling.

Eigen benen

Inzet is dat de Afghanen steeds meer op eigen benen komen te staan en zelf moeten werken aan een goed leger, goede politie en een betrouwbaar bestuur.

"Dat betekent een rechtsstaat, vrije media, een goede behandeling van gevangenen en geen doodstraf", aldus Verhagen.

Militaire missie

De huidige Nederlandse militaire missie in Uruzgan eindigt eind 2010 maar daarna blijft de ontwikkelingsrelatie doorlopen. Nederland zal volgens Verhagen tussen 2009 en 2011 een bedrag van 775 miljoen euro bijdragen aan Afghanistan: 565 miljoen voor de missie en 210 miljoen voor wederopbouw.

Ondernemers

In het gevolg van Karzai, die aankwam met een toestel van Ariana Afghan Airlines, zijn ruim zeventig Afghaanse ondernemers. Zij zullen dinsdag meedoen aan een conferentie in het Kurhaus in Scheveningen met Nederlandse ondernemers.

De Afghaanse ambassade in Nederland heeft de bijeenkomst georganiseerd om de wederzijdse bedrijvigheid een impuls te geven.

Karzai in Nederland