DEN HAAG - Op gironummer 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is drie miljoen euro binnengekomen voor hulp aan Myanmar (Birma). De actie voor de slachtoffers van de cycloon Nargis begon vier weken geleden.

Bij een soortgelijke actie na de aardbeving in Pakistan in 2005 was op het bekende gironummer na vier weken veel meer geld binnengekomen: ruim 23 miljoen euro.

Een woordvoerder van de SHO vindt vergelijken lastig. Maar hij denkt wel dat meespeelt dat mensen denken dat hulp voor Myanmar door de tegenwerking van het regime toch niet aankomt, terwijl dat voor een belangrijk deel wel gebeurt.

Hulporganisaties

De hulporganisaties zeggen dat ze steeds verder doordringen in de moeilijk toegankelijke deltagebieden. Zo hebben de netwerken van het Rode Kruis en Unicef al tonnen noodhulpgoederen naar het land gebracht en daar verspreid.

"Maar 3 miljoen euro is lang niet genoeg om alle nood te kunnen lenigen en te helpen bij de wederopbouw'', aldus de zegsman van de SHO. Honderdduizenden mensen in het Aziatische land hebben bijvoorbeeld nog steeds geen schoon drinkwater.