DEN HAAG - Voordat de jeugdzorg wordt ingeschakeld moet verplicht gekeken worden of een gezin niet in eigen kring hulp kan krijgen.

Dit ontlast de Bureaus Jeugdzorg en hun wachtlijsten en de hulp is sneller en goedkoper, stelde Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie maandag.

Familie

Het Kamerlid komt tot deze conclusie na bestudering van een onderzoek naar een methode waarbij eerst in een bijeenkomst met familie, vrienden en buren wordt gekeken of zij hulp kunnen bieden aan een probleemgezin.

Uit onderzoek blijkt dat het inschakelen van een coördinator van een zogeheten Eigen Kracht Centrale (EKC) tot dezelfde resultaten leidt als de duurdere jeugdzorg. Bovendien worden gezinnen zes maanden sneller geholpen.

Ondersteuning

Jeugdzorg hoeft niet compleet buitenspel komen te staan bij deze methode, maar professionele hulpverleners hoeven alleen nog maar ondersteuning te geven. Mantelzorgers hebben de touwtjes in handen, tenzij het gaat om misbruik of mishandeling.

Ook bij de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin, die er in 2011 in het hele land moeten zijn, zal men eerst naar hulp uit de omgeving van het gezin moeten kijken, voordat er een hulpverlener op het gezin afgestuurd wordt.