DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft geen actieve rol gespeeld bij het besluit cartoonist Gregorius Nekschot strafrechtelijk te vervolgen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de bewindsman op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek, maar Hirsch Ballin heeft "geen enkel moment overwogen om aan het OM een aanwijzing te geven".

Dat heeft de minister maandag aan de Tweede Kamer laten weten. PvdA-Kamerlid Ton Heerts had een brief over de kwestie gevraagd om de mogelijke suggestie van een politieke arrestatie weg te nemen.

Gevoelig

Het OM en de minister van Justitie overleggen over strafzaken als deze gevoelig liggen, mede omdat ze de ministeriële verantwoordelijkheid kunnen raken.

Zulk overleg heeft ook plaatsgevonden over de vervolging van Nekschot. Hirsch Ballin schrijft dat dit overleg een "informerend karakter" had.

Teleurstelling

De VVD-fractie reageerde teleurgesteld op het schrijven van Hirsch Ballin. "Dit is een zeer mistige brief. Opnieuw wordt er geen enkele poging gedaan om de schijn van een politieke arrestatie weg te nemen", vindt Kamerlid Fred Teeven.

De minister en de Tweede Kamer zijn nog met elkaar in debat over de gang van zaken rond de arrestatie van de tekenaar. Dat debat wordt binnenkort voortgezet.

Discriminatie

Gregorius Nekschot werd vorige maand in zijn woning aangehouden. Het OM meent dat hij zich in acht cartoons schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en mogelijk het aanzetten tot haat of geweld.

De zaak ligt gevoelig omdat de vrijheid van meningsuiting een belangrijke rol speelt.