DEN BOSCH - De 65-jarige Rotterdammer J. van L. heeft in de jaren negentig gratie gekregen na betaling van enkele tienduizenden guldens aan een hoge ambtenaar van justitie.

Die verklaring staat volgens advocaat Cees Korvinus in het dossier in de strafzaak tegen zijn cliënt, de Arnhemse advocaat-generaal J.K. K. was als plaatsvervangend officier een oriënterend onderzoek naar het mogelijke misdrijf begonnen.

De vermeende corruptie kwam maandag aan het licht tijdens de regiezitting in de zaken tegen beide mannen die justitie in een ander verband beschuldigt van respectievelijk omkoping en fraude.

Misstappen

Officier van justitie Robben liet blijken dat hij op de hoogte is van de verklaring over de betaling voor gratie. Het is onbekend of justitie de mogelijke misstappen van de vooralsnog onbekende justitieambtenaar onderzoekt.

Advocaat Eva Kool bevestigt dat haar cliënt J. van L. gratie heeft gekregen maar ontkent dat hij een hoge justitieambtenaar heeft betaald. Het geld dat hij neertelde was voor een particulier die het verzoekschrift voor gratie schreef.

In Nederland worden jaarlijks circa 3300 gratieverzoeken ingediend, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie, waarvan er circa achthonderd worden gehonoreerd.

J. van L. werd destijds veroordeeld tot een gevangenisstraf. Volgens Korvinus heeft zijn cliënt K. vastgesteld dat de celstraf nooit is uitgezeten.

Gratie

Bovendien staat vast dat de gratie tot stand kwam op basis van een rapport van een Rotterdamse arts, aldus Korvinus. Mogelijk ontving die arts ook smeergeld. Hard bewijs voor omkoping van de justitieambtenaar kon de plaatsvervangend officier van justitie niet vinden.

De Rotterdammer klopte jaren erna met het verhaal aan bij de advocaat-generaal. Later vertelde hij hem dat hij bovendien 200.000 gulden had verloren aan een oliedeal waarbij ook de hoge justitieambtenaar was betrokken.

Premie

Van L. vroeg de advocaat-generaal of hij tegen een premie van 25 procent van de opbrengst kon proberen het zoekgeraakte geld te traceren.

Volgens justitie is K. op dat verzoek ingegaan en heeft hij kentekenbewijzen, strafbladen, bevolkingsadministratie, gratiestukken en telefoonnummers nagetrokken of laten onderzoeken. De verdachte advocaat-generaal stelt dat hij Van L. bijstond als juridisch adviseur.

Oplichting

Justitie verdenkt de advocaat-generaal van valsheid in geschrifte en oplichting van een verzekeringsmaatschappij door ten onrechte ruim 7000 euro te claimen voor een plasmatelevisie die met een bierflesje was kapotgeslagen.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is bepaald op 10 november.