SEOUL - Een Zuid-Koreaanse vissier die dertig jaar geleden door Noord-Korea was ontvoerd, heeft de communistische dictatuur weten te ontvluchten.

De 66-jarige Yoon Jong-soo arriveerde in China zonder zijn vrouw (67) en dochter, die tijdens de vlucht zijn gearresteerd door de Noord-Koreaanse grenswachten. Dat heeft een organisatie bekendgemaakt die zich inzet voor de terugkeer van ontvoerde Koreanen.

Yoon en 32 andere opvarenden van het vissersschip werden in augustus 1975 door een Noord-Koreaans marineschip opgepakt. In die jaren ontvoerde Noord-Korea volgens officiële cijfers van het zuiden 485 Zuid-Koreanen, vooral vissers. Noord-Korea ontkent buitenlanders tegen hun zin vast te houden, al is Yoon de achtste die heeft kunnen ontsnappen.

Executie

Hij stak in mei een grensrivier met China over en is nu in een Zuid-Koreaans consulaat in het buurland, meldde dagblad The Chosun Ilbo maandag. China stuurt vluchtelingen vaak terug naar Noord-Korea. Daar worden zij zwaar gestraft en lopen zij zelfs het risico op executie.