MOSKOU/KIEV - Oekraïense reddingswerkers doen maandag hun uiterste best mijnwerkers te bereiken die zaterdag honderden meters onder de grond ingesloten raakten.

Zij wisten maandagochtend 23 van de 37 kompels te bevrijden, meldde de Oekraïense televisie. Ze vonden ook op 750 meter diepte het lichaam van een omgekomen mijnwerker.

Het lukte de hulpdiensten tijdens de nacht van zondag op maandag de verwoeste hoofdschacht vrij te maken. Reddingswerkers vechten tegen de tijd omdat de mijngangen waar de arbeiders zich zouden bevinden snel vollopen met grondwater.

Gasexplosie

De Karl Marx-mijn in het Donetsbekken in het oosten van het land werd zaterdagochtend getroffen door een gasexplosie. De mijn lag stil omdat de autoriteiten veiligheidsovertredingen hadden vastgesteld.

Er werden wel onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Kolenmijnen in het Oost-Europese land staan bekend als een van de gevaarlijkste ter wereld.

Reddingsoperatie

Door de explosie zijn de waterpompen in de mijn verwoest. In combinatie met het stijgende water maakt dit de reddingsoperatie erg lastig.