DEN HAAG - De Afghaanse president Hamid Karzai brengt de komende twee dagen voor het eerst een bezoek aan Nederland. Maandag rond het middaguur komt hij aan op Rotterdam Airport waar minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) hem zal ontvangen.

Daarna zal de Afghaanse leider op het Catshuis in Den Haag een overleg hebben met premier Jan Peter Balkenende en de ministers Verhagen, Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Karzai is in Nederland op uitnodiging van het kabinet.

Nederland is sinds begin 2002 militair actief in Kabul en vanaf medio 2004 betrokken bij de wederopbouw in het noorden van Afghanistan (Baghlan). De grote bijdrage voor de ISAF-missie in Uruzgan begon in augustus 2006 en zal eind 2010 aflopen.

Koningin

Dinsdag bezoekt Karzai de Eerste en Tweede Kamer en zal koningin Beatrix hem ontvangen op Paleis Huis ten Bosch voor een lunch. Om het belang van economische ontwikkeling voor Afghanistan te benadrukken, woont hij in het Kurhaus in Scheveningen de opening bij van een conferentie voor Nederlandse en Afghaanse ondernemers.

Taliban

De 50-jarige Karzai werd op 7 december 2004 na de eerste vrije presidentsverkiezingen geïnstalleerd als president van Afghanistan. De 2,5 jaar ervoor was hij al waarnemend president. Karzai verzette zich al tegen de Taliban voordat de Amerikanen Afghanistan binnenvielen als reactie op de aanval op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. De Taliban bood de door de VS gezochte terroristenleider Osama bin Laden destijds onderdak.

Donorconferentie

Donderdag neemt Karzai deel aan een internationale donorconferentie in Parijs. Daar hoopt hij 35 miljard euro aan hulp binnen te halen voor de komende vijf jaar en zal hij een strategie presenteren voor de ontwikkeling van zijn land.