HARARE - Een van de meest beruchte Hutu-extremisten die betrokken waren bij de genocide in Rwanda heeft onderdak gevonden in Zimbabwe. Dat berichtte de zondageditie van de Britse krant The Sunday Times op basis van bronnen bij de Verenigde Naties.

Majoor Protais Mpiranya wordt door de VN gezocht wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor de moord op de Rwandese premier Agathe Uwilingiyimana en tien Belgische blauwhelmen die haar beschermden.

Op 7 april 1994 werden de blauwhelmen ontwapend en met een busje naar een militair kamp in Kigali gebracht. Daar werden ze vermoord. Ook de premier en haar echtgenoot vonden de dood.

België

Na de 'afslachting' van de blauwhelmen trok België zijn 430 soldaten terug uit het land, waar honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's in stukken werden gehakt of anderszins werden gedood door radicale Hutu's.

In 2007 werd de Rwandese ex-majoor Bernard Ntuyahaga het Brusselse assisenhof schuldig bevonden aan onder meer de moord op de blauwhelmen. Hij kreeg twintig jaar celstraf.

Vijf miljoen

Hoewel er een premie van 5 miljoen dollar op het hoofd van Mpiranya staat, weet hij al veertien jaar uit handen van justitie te blijven, die hem voor het Rwanda-Tribunaal wil brengen.

Mpiranya zou eerst naar de Democratische Republiek Congo zijn gevlucht en zich nu voornamelijk in Zimbabwe bevinden.

Legerleiders

Volgens de VN-bronnen in The Sunday Times heeft de oud-majoor nauwe banden aangeknoopt met diverse voormalige Zimbabwaanse legerleiders die dicht bij de Zimbabwaanse president Robert Mugabe staan.

Enkelen van de oud-legerleiders hebben bedrijven opgezet om Congo 'leeg te plunderen', aldus de VN-bronnen in de krant. De zakenrelaties zouden Mpiranya in Zimbabwe bescherming bieden.