UTRECHT - Ongeveer twaalf mensen zijn definitief hun huis kwijt door de brand die zaterdag woedde in het centrum van Utrecht. Die ruwe schatting maakte de brandweer zondag.

De getroffenen woonden in twee panden met meerdere wooneenheden, die door de brand volledig zijn verwoest.

Vijf andere huizen liepen zoveel rook en waterschade op dat de circa achttien bewoners voorlopig nog niet terug kunnen. In overleg met de verzekering wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn.

Studenten

De brand brak zaterdag uit in een kringloopwinkel aan de Oudegracht en sloeg over naar panden erboven en ernaast, waar veel studenten kamers hebben. Niemand raakte gewond.

Aanvankelijk werden tachtig mensen opgevangen in muziekcentrum Tivoli, dat speciaal hiervoor een concert schrapte. Dertig mensen konden niet terug naar huis. De meesten gingen naar familie of vrienden.

Oorzaak

De oorzaak van de brand is waarschijnlijk moeilijk te achterhalen omdat de kringloopwinkel volledig is verwoest, zei een woordvoerder van de brandweer. De schade is groot, maar een bedrag is niet bekend.

De brandweer werd om circa 17.10 uur gewaarschuwd. Ze vermoedt dat de brand toen al langer aan de gang was, hoewel niemand het alarmnummer belde. Het vuur, dat veel rook veroorzaakte, was om 22.15 uur onder controle.