WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush is op zijn vingers getikt voor de kritiek die hij eerder deze week leverde op Israëlische aanvallen op Hamasleden, onder wie woordvoerder Abdul Aziz al-Rantissi.

Bekijk hier de video: Vredesplan onder druk door nieuwe aanslagen

Zowel Republikeinse als Democratische Congresleden vinden volgens Amerikaanse media dat Bush Israël niet kan verwijten actie te ondernemen tegen Hamas, als de VS zelf een internationale strijd tegen terrorisme hebben ontketend.

Onder meer The New York Times berichtte donderdag dat ook de pro-Israëlische lobbygroep Aipac (American-Israël Public Affairs Committee) Bush heeft bekritiseerd, en dat gebeurt niet vaak. De groep vindt dat de VS de joodse staat moet steunen in diens strijd tegen terreur.

Bush moet in de netelige crisis in het Midden-Oosten op eieren lopen, zowel op het buitenlandse als het binnenlandse politieke toneel. Hij is een van de voortrekkers van de zogeheten routekaart naar de vrede, een stappenplan dat moet uitmonden in een onafhankelijke Palestijnse staat.

Geweld

De Israëlische actie die Bush bekritiseerde kwam uitgerekend kort na de top in Jordanië waar Bush zowel Israël als de Palestijnen aan één tafel kreeg. De aanval op de Hamasvoorman, die een nieuwe geweldsspiraal heeft veroorzaakt, zette direct een streep door de inspanningen van Bush en zijn partners in het vredesproces.

De meeste kritiek op Bush kwam van Democratische volksvertegenwoordigers. Die kijken volgens analisten vooral naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Bush hoopt daar een mandaat te krijgen voor een tweede ambtstermijn, iets wat de Democraten uiteraard hopen te voorkomen.