LONDEN/DEN HAAG - In vluchtelingenkampen in Tsjaad worden jongetjes uit Darfur ontvoerd en vervolgens verkocht om als kindsoldaten in Sudan te vechten. Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Waging Peace in een zaterdag gepresenteerd rapport.

Jongens die het conflict in de Sudanese regio Darfur zijn ontvlucht, worden in kampen in Tsjaad ontvoerd met de stilzwijgende toestemming van de regering van dat land, zo stelt Waging Peace.

De slachtoffers zijn meestal tussen negen en vijftien jaar oud. De kinderen worden op klaarlichte dag ontvoerd, zo klagen vluchtelingen in de kampen.

Conflict

Begin 2003 brak in Darfur een conflict uit tussen de zwarte minderheid en Arabische Janjaweed-milities, die gesteund worden door de Sudanese regering.

Het conflict heeft volgens de VN al aan bijna 300.000 mensen het leven gekost. Meer dan 2,2 miljoen Darfuri's zijn van huis en haard verdreven.

Onderzoek

De VN schatten dat vorig jaar in het oosten van Tsjaad 7000 à 10.000 kindsoldaten zijn gerecruteerd. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur.