WASHINGTON - De Democrate Hillary Clinton stapt uit de race om het presidentschap van de Verenigde Staten. Ze maakte dat zaterdag bekend voor een uitzinnige menigte aanhangers in Washington.

Zij vroeg haar supporters herhaardelijk om haar rivaal en partijgenoot Barack Obama te steunen in de race om het presidentschap tegen de Republikein John McCain.

In haar toespraak liet Clinton een aantal van haar politieke stokpaardjes de revue passeren. Zij pleitte voor een ziektekostenverzekering voor iedereen, zoals zij al als first lady had gedaan tijdens het presidentschap van haar man Bill.

Gelijke rechten

Ook sprak zij over gelijke rechten voor vrouwen en Afro-Amerikanen: "Er zijn geen vooroordelen die in de 21e eeuw nog acceptabel zijn."

Voorts bepleitte Clinton de terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit Irak.

Vereerd

Barack Obama voelt zich 'vereerd' dat Hillary Clinton hem steunt in de race om het Witte Huis. De Democratische presidentskandidaat wil de voormalige first lady een belangrijke rol laten spelen in zijn verkiezingscampagne.

"Niemand weet beter dan senator Clinton hoe ontzettend Amerika en het Amerikaanse volk verandering nodig hebben", aldus Obama zaterdag in een verklaring, nadat Clinton uit de race om de presidentskandidatuur was gestapt.

Clinton geeft de strijd op