UTRECHT - Twee panden aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht zijn zaterdag door een grote brand in de as gelegd. Vijf andere omliggende panden raakten beschadigd. De brand veroorzaakte veel rookoverlast in het Utrechtse Museumkwartier.

De brandweer was de brand om kwart over tien meester. Het nablussen duurde nog tot na middernacht, aldus de brandweer.

De twee verwoeste panden zijn een kringloopwinkel, waar het vuur begon, en een naastgelegen pand. De brand veroorzaakte veel rookoverlast in het Utrechtse Museumkwartier. Er zijn geen slachtoffers gevallen. De mensen uit de getroffen panden konden zich op tijd uit de voeten maken.

De brandweer bracht honderd man op de been en er werden zeven brandweerwagens ingezet. Tot lang na het uitbreken van de brand was geen vuur zichtbaar.

Textiel

Nadat de brandweer een aantal ruiten van de bovenverdieping van het de kringloopwinkel had ingeslagen, sloegen de vlammen naar buiten. In de winkel lagen grote hoeveelheden goederen opgeslagen, waaronder veel textiel.

Dertig bewoners van de zwaarst getroffen panden konden niet terug naar hun woning en hebben bij familie of vrienden onderdak gevonden. Ongeveer tachtig personen van een aantal minder beschadigde panden aan de Oude Gracht en Lange Smeestraat zijn opgevangen in het nabijgelegen popcentrum Tivoli.

Bewoond

Van de woningen die beschadigd zijn door de brand, rook of het bluswater, moet nog bekeken worden of deze opnieuw kunnen worden bewoond.

Tivoli moest vanwege de brand een voor zaterdagavond gepland optreden van de band Wicked Jazz Sounds afgelasten. In het popcentrum werden ongeveer twintig mensen opgevangen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.