BELGRADO - President Boris Tadic van Servië heft zijn Democratische Partij (DS) zaterdag opgeroepen tot een historische verzoening met de socialistische SPS van wijlen president Slobodan Milosevic.

"Vergeet de oude conflicten en reik de hand aan hen tegen wie jullie in de jaren negentig hebben gevochten", aldus Tadic tegen het partijbestuur.

Volgens de DS-leider is vorming van een coalitie met de SPS de "enige uitweg" uit de politieke impasse die na de vervroegde parlementsverkiezingen in mei is ontstaan.

De prowesterse DS behaalde toen een overwinning, maar geen absolute meerderheid, ook niet samen met haar gematigde bondgenoten.

De SPS zou Tadic aan een meerderheid kunnen helpen, maar de partij wordt ook het hof gemaakt door het nationalistische kamp van de SRS van Vojislav Seselj en de DSS van premier Vojislav Kostunica. De kabinetsformatie is al weken aan de gang.

Schrikbeeld

Een coalitie van SRS, DSS en SPS is een schrikbeeld voor westerse diplomaten, omdat zo'n coalitie zich niet zou neerleggen bij de in februari eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van de Servische provincie Kosovo.

De DS zou daartoe eerder bereid kunnen worden gevonden, in ruil voor verdere toenadering tot de EU.

Verzet

De DS was onder wijlen Zoran Djindjic in de jaren negentig een van de drijvende krachten achter het verzet tegen de autoritaire president Milosevic.

In 2000 slaagde de Democratische Oppositie van Servië (DOS), waarin DS en DSS toen nog samenwerkten, erin Milosevic te verslaan bij de Joegoslavische presidentsverkiezingen.

Breuk

In 2001 leverde Djindjic, inmiddels premier van Servië geworden, Milosevic uit aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, zeer tegen de zin van de toenmalige Joegoslavische president Kostunica. De stap was een van de redenen voor de breuk tussen DS en DSS.

Milosevic overleed in 2006 in zijn VN-cel in Scheveningen, tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces op verdenking van oorlogsmisdaden.