AMSTERDAM - Openbare scholen moeten veel meer ruimte bieden aan religie, en dan vooral aan de islam. Dat zegt Ahmed Marcouch zaterdag in Het Parool.

Volgens hem zou de extra aandacht het godsdienstonderwijs weghalen uit de moskee.

Scheppingsverhaal

De Amsterdamse stadsdeelvoorzitter wil onder meer dat het scheppingsverhaal meer aan bod komt, naast de evolutieleer.

Hij meent dat islamitische scholen 'uit nood' zijn ontstaan, omdat er op de openbare scholen te weinig ruimte is voor het geloof.

Feestdagen

Marcouch vindt verder dat op school de gebruiken en feestdagen van moslims moeten worden gerespecteerd. Volgens hem kunnen islamitische kinderen nu slecht terecht op openbare scholen, omdat ze zich steeds moeten verantwoorden over zaken als hoofddoekjes, gemengd douchen en zwemmen en feestdagen.

"Het uitgangspunt moet zijn dat een moslimjongere in het openbaar onderwijs terechtkan zonder zijn religie te verloochenen", aldus de PvdA'er, die voorzitter is van het stadsdeel Slotervaart.

Mogelijkheden

Hij zegt dat de mogelijkheden voor extra godsdienstonderwijs er wettelijk wel zijn, maar dat die niet of bijna niet worden benut.

"Het is iets anders dan aandacht voor religies, zoals bij maatschappijleer. Het zou door een bevoegde docent moeten gebeuren."