VUGHT - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers COA beraadt zich nog over de vraag wat er moet gebeuren met de relschoppende alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Vught. Een woordvoerder van het COA heeft dit donderdag meegedeeld.

De politie hield woensdag veertien ama's aan op de voor hen ingerichte campus in Vught. Ze hadden daar vernielingen aangericht en zich verzet tegen hun aanhouding. Drie politiemensen raakten lichtgewond. Justitie beslist donderdagmiddag of de arrestanten nog langer in voorarrest moeten blijven.

Het is al enkele dagen onrustig op de campus. Na de opening enkele maanden geleden, verzetten de ama's zich tegen het strenge regime. Dat is daarna enigszins versoepeld. Op de campus verblijven momenteel ongeveer vijftig jonge asielzoekers. Ze worden daar voorbereid op een terugkeer naar het land van herkomst.

De nieuwe onrust op de campus is mogelijk veroorzaakt door een jonge asielzoeker die onlangs vanuit Deelen naar Vught is overgeplaatst. Volgens de zegsman van het COA heeft het overgrote merendeel van de bewoners niet aan de vernielingen deelgenomen.

Wat er woensdag is gebeurd, is volgens hem absoluut niet te tolereren. Het is nog onbekend of de gearresteerde jongeren na hun vrijlating teruggaan naar de campus of dat ze elders worden ondergebracht. Het komend najaar evalueert het COA de ervaringen met de opvang van ama's .