ROERMOND - Een 26-jarige man uit het Limburgse Baarlo heeft drie jaar celstraf waarvan één voorwaardelijk gekregen voor zijn aandeel in de gewelddadige dood van de 17-jarige Sjoerd Rutten. Dat heeft de rechtbank in Roermond vrijdag bepaald.

De rechtbank achtte bewezen dat de Baarlonaar vorig jaar november tijdens de paardenmarkt in Lottum het slachtoffer met een bankje zo hard in zijn nek sloeg dat de jongen kort daarna overleed.

Vechtpartij

Het incident vond plaats tijdens een vechtpartij tussen twee groepen jongeren uit Lottum en Baarlo. Volgens zijn advocaat, die ontslag van rechtsvervolging had gevraagd, handelde de Baarlonaar uit noodweer. Maar de rechtbank verwierp dat argument.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar cel geëist wegens doodslag. De rechtbank veroordeelde de man voor zware mishandeling, de dood ten gevolge hebbend.

Misdragingen

De groep uit Baarlo misdroeg zich tijdens de paardenmarkt in Lottum op 12 november meerdere keren, aldus de rechtbank. "Op een misselijke wijze heeft deze groep het jaarlijkse feest van de inwoners van Lottum vergald", hield de rechtbank de verdachte Roel K. voor.

Inwoners van Lottum begonnen zich op een gegeven moment te verweren tegen de ruziezoekende groep uit Baarlo en dat escaleerde in de dood van Sjoerd Rutten uit Lottum. De rechtbank verweet K. "lomp gedrag in een verziekte sfeer".