SCHIPHOL - Edgar van L., kroongetuige van het Openbaar Ministerie in diverse zaken, heeft vrijdag ten overstaan van de rechtbank in Haarlem, herhaald dat topcrimineel John Mieremet achter de mislukte moordaanslag op Heinekenontvoerder Cor van Hout zat. Dat heeft Mieremet hem zelf verteld, aldus de 34-jarige Van L.

De details van zijn wetenschap zijn inmiddels weggezakt, zo bleek tijdens het verhoor in het gerechtsgebouw op Schiphol-Oost. Van L. getuigde in de zaak tegen Nico V. en Maruf 'Paja' M., die van de aanslag, gepleegd in december 2000, worden verdacht.

Van Hout en een vriend werden beschoten met een langeafstandsgeweer, maar de kogels misten doel. Mieremet - zelf geliquideerd in november 2005 - heeft ook gezegd dat Nico V. de trekker heeft overgehaald, aldus Van L.

Gebrek aan bewijs

Zowel V, M. als Mieremet werden kort na de aanslag gearresteerd, maar justitie moest hen destijds wegens gebrek aan bewijs weer laten gaan. Nieuwe aanwijzingen leidde tot de hernieuwde verdenking.

Van Hout, die in 1996 ook al een liquidatiepoging overleefde, werd uiteindelijk in januari 2003 doodgeschoten.

Edgar van L. zegt dat hij in de jaren 2003 en 2004 intensief contact heeft gehad met Mieremet. In gesprekken tijdens boswandelingen in hun Belgische woonomgeving zou Mieremet Van L. tal van zaken hebben onthuld, waaronder zijn bemoeienis met de aanslag op Van Hout.

Mieremet zou ook hebben gezegd dat hij achter de liquidatie van zijn 'partner in crime' Sam Klepper (oktober 2000) zat. Ook zou hij op zoek zijn geweest naar iemand die Willem Holleeder wilde vermoorden.

Hells Angels

Edgar van L. en zijn broer Pieter hebben een groot aantal verklaringen afgelegd in verschillende zaken, waaronder die tegen de Hells Angels. Edgar werd vrijdag kritisch bevraagd, ook al omdat zijn geheugen hem vaak in de steek liet en zijn kennis vaak niet verder strekte dan wat er over bepaalde feiten in de media bekend is geworden.

Beide broers, die in Duitsland tot negen jaar cel zijn veroordeeld, hebben een deal met het OM waardoor zij op vrije voeten zijn gekomen.

Nico V.

In de zaak tegen Nico V. en Maruf M. eiste officier van justitie Saskia de Vries in februari al acht jaar cel. De rechtbank bepaalde daarna bij tussenvonnis dat zij kroongetuige Edgar van L. eigenhandig aan de tand wilde voelen.