BALI - Een van de hoofdverdachten van de bomaanslagen op Bali heeft donderdag in Indonesië tegenover de rechter bekend dat hij een busje vanaf buureiland Java naar Bali heeft gebracht om er een autobom van te maken. Het busje zou geparkeerd zijn voor de Sari Club, waar het in een enorme vuurbal veranderde.

Verdachte Amrozi getuigde voor de eerste keer in zijn eigen proces. De 40-jarige monteur is aangeklaagd wegens het bedenken, organiseren en uitvoeren van terreurdaden en het veroorzaken van een massaslachting op 12 oktober.

Toen kwamen door explosies bij een nachtclub op het eiland meer dan tweehonderd mensen om het leven. Amrozi kan de doodstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Geen onderscheid

Amrozi zei in antwoord op vragen van de rechters dat hij en de mededaders na een bezoek aan Bali in september nog zekerder wisten dat ze een aanslag wilden plegen. Hij maakte geen onderscheid tussen Amerikanen en hun bondgenoten en andere blanken.

Hij zei te geloven dat de aanwezigheid van die buitenlanders op het eiland een bedreiging is voor de religie, het leven, de waardigheid, het nageslacht en de eigendommen van de Indonesiërs.

Door de aanslagen werden vooral westerse toeristen getroffen. "Het is onmogelijk ze met diplomatieke taal uit Indonesië te verdrijven. Hun enige taal is duidelijk de taal van geweld", zei Amrozi.