DEN HAAG - Als er nu Tweede Kamerverkiezingen waren, zou de PvdA volgens de vrijdag gepubliceerde politieke barometer van bureau Synovate/Interview NSS 23 zetels halen.

Dat zijn er tien minder dan bij de vorige verkiezingen, maar twee meer dan bij de peiling van twee weken geleden.

Het CDA komt in deze tweewekelijkse peiling op dertig zetels uit, elf minder dan bij de vorige verkiezingen en vier minder dan twee weken terug. De ChristenUnie zou zeven zetels halen, één meer dan bij de vorige verkiezingen.

SP

Verder verandert er in de barometer weinig vergeleken met twee weken terug. De SP haalt achttien zetels, een verlies van zeven. De VVD krijgt er vijftien, zeven minder dan bij de vorige verkiezingen. Ook de PVV moet een zeteltje inleveren en zou er acht halen.

GroenLinks is volgens de barometer goed voor acht zetels (plus één). Ook de Partij voor de Dieren zou stijgen: van twee naar drie. De SGP zou haar huidige twee zetels houden.

D66

Volgens Synovate/Interview NSS voelen PvdA-stemmers wel wat voor samenwerking met andere linkse partijen, maar is er geen duidelijke voorkeur voor de SP enerzijds of GroenLinks en D66 anderzijds. Onlangs pleitte PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer voor de eerste variant, terwijl staatssecreretaris van Europese Zaken Frans Timmermans een voorkeur voor de tweede uitsprak.

Van de oppositiepartijen blijven Trots op Nederland van Rita Verdonk en D66 het goed doen. Verdonk is volgens de politieke barometer goed voor 24 Kamerzetels, D66 zou zijn huidige zetelaantal verviervoudigen en uitkomen op twaalf.