URK - De politie heeft de afgelopen weken 21 jongeren uit voornamelijk Urk opgepakt op verdenking van drugshandel. Het gaat om vele kilo's cocaïne. De politie, die het onderzoek woensdagmiddag afrondde, zei geschrokken te zijn van de grote hoeveelheden harddrugs die in het vissersdorp zijn verhandeld.

De politie zette eind april zes rechercheurs in na klachten van omwonenden over de handel in en het gebruik van de drugs. Bijna alle arrestanten uit Urk, Emmeloord en Tollebeek zijn rond de 20 jaar oud. Onder hen is een eigenaar van een horecagelegenheid. Bijna iedereen heeft bekend. Een jongere zit nog vast.

Tienduizenden euro's

Volgens de politie verhandelden de jongeren voor tienduizenden euro's aan drugs. Het is nog onduidelijk waar de drugs vandaan komen. Politie en justitie sluiten meer arrestaties in de komende tijd niet uit.

Kern

Burgemeester D. Schutte van Urk zegt dat de geruchten over drugs dealen en gebruiken al jaren gingen, maar dat is gewacht op het juiste moment om de "aanvoerlijn" te onderscheppen. Volgens hem is nu de kern aangepakt. Hij hoopt op goede samenwerking met andere instanties om jongeren er vanaf nu van te weerhouden aan de cocaïne te gaan. Concrete plannen heeft de gemeente Urk nog niet.

Honderden

R. van Dijk, voorzitter van de plaatselijke horecavereniging, is niet verbaasd over het grootschalige cocaïnegebruik onder de Urker jongeren. Volgens hem wordt overal gesnoven, ook in kroegen. Van Dijk zegt al jaren te hebben gewaarschuwd voor het groeiende drugsgebruik, maar zegt geen gehoor te hebben gevonden. "Drugs is hier een moeilijk woord." Oorzaak is volgens de kroegbaas dat jongeren in het dorp veel werken, veel geld verdienen en zo gemakkelijk aan harddrugs kunnen komen. Hij schat dat enkele honderden jongeren cocaïne snuiven. Volgens Van Dijk houdt een kleine groep zich bezig met de handel in drugs via Emmeloord en Amsterdam.

Vissersdorpen

Urk is niet het eerste vissersdorp waar problemen zijn met jongeren en drugs. Een artikel over cocaïnegebruik in de vissersbranche in Spakenburg leidde in februari tot een rechtszaak. Een regionale krant had geschreven dat werkgevers lijntjes cocaïne verstrekten aan jongeren vanaf veertien. De rechter oordeelde dat de krant niet hoefde te rectificeren omdat die misverstanden over het verhaal in een hoofdartikel al had rechtgezet.

In Edam-Volendam stelde het gemeentebestuur eind vorig jaar een speciale projectgroep in om het overmatige drank- en drugsgebruik tegen te gaan. De burgemeester verklaarde bij die gelegenheid dat het gebruik van vooral XTC en cocaïne onder de jeugd hoger ligt dan elders in de provincie.