ROME - Op de wereldvoedseltop in Rome is donderdag overeenstemming bereikt over een slotverklaring. Daarin beloven de deelnemende VN-landen de honger in de wereld tot 2015 te halveren.

Ook is afgesproken dat voedsel niet mag worden gebruikt als politiek of economisch wapen. De slotverklaring stuitte op kritiek van Argentinië, Venezuela en Cuba. Die Latijns-Amerikaanse landen hekelen dat de slotverklaring geen echte maatregelen zou bevatten om de honger uit de wereld te helpen.

De slotverklaring roept op tot "urgente en gecoördineerde actie" om de negatieve consequenties van de gestegen voedselprijzen te bestrijden in de "kwetsbaarste landen".

Kritiek

Niet alleen vanuit Latijns-Amerika, maar ook vanuit een EU-land kwam kritiek. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini is de verklaring tamelijk afgezwakt "vergeleken met de oorspronkelijke ambities".

Tot de omstreden punten tijdens de meerdaagse bijeenkomst in het gebouw van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN behoren de biobrandstoffen en hun effect op de voedselvoorziening in de wereld.

In de slotverklaring wordt het probleem omzeild door te stellen dat er sprake is van "uitdagingen en mogelijkheden" en dat de kwestie van de biobrandstoffen nader bestudeerd moet worden.

Nederland

Donoren hebben in de loop van de top circa 6,5 miljard dollar (4,1 miljard euro) extra beloofd voor de strijd tegen de honger, zo maakte FAO-topman Jacques Diouf donderdag bekend. Onder de donoren zijn Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Japan, Venezuela en Koeweit.