JERUZALEM - De Israëlische premier Ariël Sharon staat achter de besprekingen tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en hooggeplaatste Palestijnen, onder wie de voorzitter van het Palestijnse parlement Abu Ala. Dat hebben Sharon en Peres maandag meegedeeld in een gezamenlijk communiqué.

Volgens de verklaring hebben de besprekingen tot doel "een einde te maken aan terreur, geweld en opruiïng, en zo vooruitgang in het diplomatieke proces mogelijk te maken wanneer de terreur ophoudt". Sharon wist ervan en keurde de besprekingen goed, zo besluit het communiqué.

Zondag nog noemde Sharon het vredesvoorstel dat uit de geheime besprekingen was voortgevloeid 'een gevaarlijk plan'. Rechtse politici drongen er zelfs bij de premier op aan Peres te ontslaan omdat hij onder druk van geweld vredesonderhandelingen had gevoerd, ondanks herhaalde beloften van Sharon dat dit onder geen beding zou gebeuren.

Volgens de Israëlische krant Ha'aretz had Peres op zijn beurt gedreigd zijn Arbeidspartij terug te trekken uit de coalitie met de rechtse Likudpartij van Sharon. Ook zou hij zijn partijgenoten oproepen zich maandag te onthouden van stemming bij de vaststelling van de begroting als hij geen goedkeuring zou krijgen voor het overleg met Abu Ala.

De stemmen van Labour zouden bij deze stemming van doorslaggevend belang kunnen zijn omdat de Shaspartij tegen de begroting is wegens de forse bezuinigingen op de sociale zekerheid.

/DOSSIERMidden-Oosten