ASSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt in de zaak Luten in hoger beroep te gaan. Dit zal dan ook de laatste hoop zijn voor de ouders van de gewurgde Andrea Luten dat de moord op hun dochter wordt opgelost. Dit zei moeder Lammie Luten vrijdag tijdens een persconferentie na de vrijspraak van Richard K. (27).

Het OM vindt dat er voldoende indirecte aanwijzingen zijn dat K. de dood van Andrea op zijn geweten heeft. Zoveel, volgens plaatsvervangend persofficier A. Garos, dat het niet verantwoord is om K. niet te vervolgen.

Een coldcase-team pakte in 1999 de zaak op en hield zich in eerste instantie alleen bezig met checken van de gegevens in het dossier, vertelt Garos. Ook zocht het team ooggetuigen op en inventariseerde hun belevingen. Dit is in de visie van Garos er de oorzaak van dat de rechercheurs in een later stadium bemerkten welke belangrijke gegevens zij verzamelden.

"Daarom is er soms na anderhalf jaar pas opgetekend wat de mensen hebben verklaard. Dat is een manier geweest van rechercheren. Bovendien hadden deze mensen ook maar een beperkte capaciteit", weerlegt Garos de aantijgingen van de rechtbank dat de processen-verbaal van de verhoren veel te laat zijn gemaakt.

Volgens de woordvoerster is de rechtbank in Assen er van uitgegaan dat er te weinig op tafel is gekomen om tot een bewezenverklaring te komen. "Een andere rechtbank zal een andere mening kunnen vormen", aldus Garos.

De ouders van Andrea wachten af wat het OM beslist. Ondertussen trekken zij zich terug in Ruinen en doen zij hun café vanavond gewoon open. "Half Ruinen zat vandaag op de rechtbank of zit aan de radio gekluisterd. Zij hebben allang gehoord hoe het is afgelopen. Richard doet er verstandig aan zich niet in ons cafe te vertonen", zegt de moeder.