WASHINGTON - Het was vooral een bezoek van terugblikken dat premier Jan Peter Balkenende donderdag bracht aan de Amerikaanse president George Bush. De twee bewindsmannen evalueerden acht jaar samenwerking en vriendschap.

Bush prees Nederland vanwege de goede relatie die de twee landen al jaren met elkaar onderhouden.

Afghanistan

De Amerikaanse president sneed onderwerpen aan als de Nederlandse inzet in Afghanistan, de strijd tegen aids in Afrika, het probleem van de klimaatverandering en de bevordering van vrijheid en democratie in de wereld.

Meningsverschillen

De toon van premier Balkenende was iets kritischer. Hij stelde dat vrienden onder elkaar ook vrijelijk over meningsverschillen moeten kunnen praten. Zo bracht de minister-president het gevangenkamp in Guantanamo Bay en de weigering van Amerika om het Kyoto-protocol te ondertekenen ter tafel.

Kritisch

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken sprak tegelijkertijd in Washington met zijn ambtgenoot Condoleezza Rice. Ook hij was kritisch en sprak zijn ernstige bezwaren uit tegen het proces tegen vijf terreurverdachten voor een militaire commissie op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba.

Het vijftal wordt ervan verdacht medeverantwoordelijk te zijn voor de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001.

Osama Bin Laden

Volgens Verhagen zouden processen tegen terreurverdachten onder het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag moeten vallen. Osama Bin Laden zou dan ook daar berecht moeten worden, als hij ooit wordt gepakt.

Verder heeft de Nederlandse bewindsman met Rice vooral gesproken over het Midden-Oosten en Afghanistan. Binnenkort vinden twee belangrijke conferenties plaats, in Parijs over Afghanistan en in Berlijn over het Midden-Oosten.

Bilderbergconferentie

De gesprekken duurden ongeveer een uur. Balkenende was eerder bij Bush te gast in 2004. De premier blijft de komende dagen nog in Amerika. Hij neemt deel aan de jaarlijkse Bilderbergconferentie, die dit keer wordt gehouden in Chantilly, nabij Washington.

Minister Verhagen bezoekt de komende dagen in Washington nog de veiligheidsadviseurs van de presidentskandidaten John McCain en Barack Obama. De bewindvoerder wil zich op de hoogte stellen van te verwachten veranderingen in het buitenlandbeleid van de Amerikanen na de presidentsverkiezingen komend najaar.

Bush prijst Nederland